Coneixes els símbols del reciclatge?
Estem habituats a veure’ls impresos en diferents productes però, en la majoria dels casos, no sabem què signifiquen.
Els símbols del reciclatge, aqueixos xicotets dibuixos que veiem diàriament en les diferents etiquetes dels productes, tenen com a objectiu principal conscienciar als consumidors sobre la importància de reciclar, però sobretot, de fer-ho de forma correcta.
Ajudar a reconéixer fàcilment si un material és reciclat o es pot reciclar, saber el material del qual està fet i conéixer la seua destinació és fonamental per a aconseguir que el reciclatge es convertisca en un hàbit en la nostra vida quotidiana.
En el cas dels aparells elèctrics i electrònics, el seu símbol, representat amb un contenidor ratllat amb una aspa, indica la recollida selectiva dels aparells elèctrics i electrònics (AEE) una vegada finalitzada la seua vida útil perquè entre en el circuit de reciclatge. Però existeixen molts més. Vols conéixer-los?
Segur que et sona això de les tres erres: “Reusar, Reduir i Reciclar”. Representat amb un anell de Möbius en forma de triangle, aquest logo simbolitza el reciclatge des de 1970, any en què Gary Anderson, un jove estudiant d’arquitectura, va guanyar un concurs patrocinat per la Container Corporation of America.
El símbol del Punt Verd va ser creat en 1991 a Alemanya, i va passar a convertir-se, 3 anys després, en la marca per a la Directiva Europea d’Envasos i Residus d’Envasos.
El símbol “Tidyman”, una figura humana depositant un residu en una paperera, indica al consumidor que ha de desfer-se del residu de forma adequada.
Pel que respecta als símbols que s’utilitzen en el plàstic, a causa de les seues varietats en composició i reciclatge, porten un número distintiu:
1. PET o PETE ( Polietileno tereftalato). S’usa en envasos d’aliments i begudes.
2. HDPE (Polietileno d´alta densitat ). En productes de neteja de llar o químics industrials, sucs de fruita o bosses de fem.
3. V o PVC ( Vinílicos o Cloruro de Polivinilo ). En botelles de detergent, xampú, olis, recipients de netejadors de finestres i també en equipaments mèdics, etc.
4. LDPE (Polietilé de baixa densitat). En alguns objectes de decoració, mobles, bosses per a menjar congelat i catifes.
5. PP ( Polipropileno). En envasos mèdics, iogurts, pots de tomaca, etc.
6. PS ( Poliestireno). En plats i gots d’usar i tirar, oueres, safates de carn, envasos d’aspirina, caixes de CD.
7. Uns altres. Ací s’inclouen diverses classes de plàstics difícils de reciclar com a DVD, ulleres de sol, MP3.
Una vegada apresa la lliçó, ja no hi ha excusa per a no reciclar cada producte de manera correcta.