Categories

“Les botigues de venda de AEE són importants a l’hora de transmetre un missatge de responsabilitat al consumidor en matèria de reciclatge”

José Pérez García, Conseller Delegat de Recyclia

Els Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) juguen un paper fonamental a l’hora de canalitzar la correcta gestió dels residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE). Amb la finalitat de conéixer més de prop el seu treball, iniciem una ronda d’entrevistes amb les diferents entitats que participen en la campanya RAEECCIONA! Hui parlem amb José Pérez, conseller delegat de Recyclia.

Recyclia és l’entitat que administra a les Fundacions Ecopilas, Ecofimática, Ecoasimelec i Ecolum que centren la seua activitat en la recollida selectiva i el reciclatge dels equips i dispositius elèctrics i electrònics (RAEE) en desús i de les piles rebutjades.

1.- Recyclia basa una part molt important de la seua estratègia de sensibilització a aconseguir que la informació ambiental arribe a una gran part de la societat. Com d’important és la campanya de conscienciació social RAEECCIONA! en la qual Recyclia porta participant des del seu inici, fa ara 3 anys?


La importància d’aquesta campanya resideix, especialment, en el missatge que divulguem a la societat sobre la importància de realitzar un correcte reciclatge. La clau està en la difusió d’aqueix missatge a través d’un dels agents més importants i pròxims a l’usuari: els distribuïdors de AEE. Considerem que les botigues de venda de AEE són importants a l’hora de transmetre un missatge de responsabilitat al consumidor en matèria de reciclatge.
Ja són tres anys en què els SCRAP que administra Recyclia en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i la resta de SCRAP de RAEE que participen en la campanya apostem fort per una iniciativa que, a causa del seu èxit, va sumant nous tipus de distribuïdors. Destacar que en l’última edició es van sumar a les botigues de venda de AEE (aparells elèctrics i electrònics), ferreteries i botigues especialitzes en informàtica.

2.- Aquesta entitat aglutina l’experiència i el coneixement de les quatre Fundacions Mediambientals que administra: Ecopilas, Ecofimática, Ecoasimelec i Ecolum. Quin paper exerceix Recyclia en el procés per a oferir a les empreses productores i als consumidors els mitjans per a un correcte reciclatge de RAEE, bateries i lluminàries?


El paper fonamental de Recyclia és posar a la disposició dels productors un model de gestió de residus eficaç i responsable, un model que gaudeix d’acceptació social i que compta amb el suport Institucional de la Comissió Europea, el Ministeri per a la Transició Ecològica i les administracions autonòmiques. Recyclia ofereix als productors d’aparells elèctrics i electrònics una fórmula que els permet compartir esforços i costos, aprofitar sinergies per a aconseguir així un sistema eficient en matèria logística i de reciclatge. Una gestió que també aporta beneficis socials i mediambientals per als ciutadans.
Hui dia es pot dir que Recyclia és l’entitat del sector de gestió de RAEE amb el major nombre de fabricants i importadors adherits, 1.616 a tancament de 2019. Des de l’inici de la seua activitat Recyclia ha gestionat més de 314.000 tones de residus d’aparells elèctrics i electrònics i més de 36.000 tones de piles i bateries.

3.- Recyclia és l’únic sistema col·lectiu espanyol a participar en el projecte europeu “CIRC4Life”. Què pot explicar-nos sobre aquest projecte? En què consisteix?


En aquest projecte es troben treballant, a més d’Espanya, altres 7 països europeus. L’objectiu d’aquest projecte, finançat pel programa europeu H2020, té com a objectiu estudiar i aplicar nous models de negocis basats en l’Economia Circular. Aquests models s’enfoquen especialment en tres apartats:


Acostar al consumidor final el desenvolupament de productes i serveis per a tindre en compte les seues opinions i així integrar-los en el procés de creació.

– Crear un model en el qual es puntue aqueixos productes sobre la base de paràmetres de sostenibilitat i que així el consumidor puga conéixer l’impacte que suposa adquirir aqueixos béns.

– Desenvolupar un sistema perquè l’usuari reba un incentiu cada vegada que recicle.

Aquestes característiques del model s’han posat recentment en marxa a Espanya a través d’una prova pilot liderada per Recyclia i realitzada en la localitat biscaïna de Getxo. La prova ha consistit a instal·lar un contenidor intel·ligent a l’aula de Cultura de Rom perquè usuaris voluntaris puguen entregar els seus RAEE, especialment enfocats en tauletes. Cada vegada que un dels usuaris entregava un d’aquests residus rebran, a través de l’aplicació, eco-crèdits que, posteriorment, poden ser canviats per incentius com, per exemple, descomptes a l’hora d’adquirir nous productes i serveis.