Categories

Per què he de reciclar els meus aparells elèctrics i electrònics?

Tots tenim per casa nombrosos aparells elèctrics i electrònics que, en principi, ens fan la vida més fàcil. Torradores que ens ajuden a tindre el pa calent en pocs minuts, rentadores que ens deixen la roba neta o televisors que a més de mantenir-nos informats, aconsegueixen entretenir-nos.

Fins ací, tot pinta bé. El problema és quan estos aparells elèctrics i electrònics –AEE- deixen de ser-nos tan útils. És en eixe moment quan poden convertir-se en una arma de doble tall, passant de ser els nostres millors aliats als nostres pitjors enemics. 

Vols saber per què? Quan un AEE es trenca, es queda antiquat o simplement, ja no ens serveix, es converteix en un Residu d’Aparell Elèctric i Electrònic –RAEE-. El problema d’este tipus de residus és que conté un alt valor contaminant i si no es recicla correctament, pot resultar molt nociu no només per al planeta, sinó fins i tot per a la nostra salut.

Resulta paradoxal que el que al principi era tan útil en la nostra vida quotidiana, acabe convertint-se en un element tan perillós, veritat?

Per este motiu, és fonamental reciclar els nostres aparells elèctrics i electrònics, i el que és més important, reciclar-los de manera correcta.

Com es recicla correctament un RAEE?

1.- Quan vulgues desfer-te d’un RAEE, no el tires mai a un contenidor de fems convencionals ni de recollida selectiva, és a dir, els de color blau o groc.

2.  Pots lliurar-lo en el comerç on hages comprat un nou aparell elèctric o electrònic.

3. Si no has comprat cap AEE, no et preocupes!, pots dipositar-lo en qualsevol establiment d’electrodomèstics amb una superfície de més de 400 metres quadrats, sempre i quan l’aparell del qual et vulgues desfer siga inferior a 25 centímetres.

4. L’establiment en el qual hages comprat un nou aparell de similars característiques al vell, el pot recollir en el teu domicili.

5. Si l’aparell és inferior a 25 centímetres, pots dipositar-lo en els ecoparcs, tant fixos com mòbils, distribuïts al llarg de la Comunitat Valenciana. Pots informar-te de les ubicacions al teu Ajuntament.

6. Si l’aparell és superior a 25 centímetres, pots cridar al telèfon 010 d’informació i atenció al ciutadà de l’Ajuntament de València, Castelló i Alacant.